Genieten begint bij goed brood.
Het is trouwens heel erg dat we “goed brood” moeten zeggen.
Brood is een basisvoedsel en dat zou eigenlijk altijd goed moeten zijn.
Brood is het alfabet van de smaak en een restaurantrecensie waarin niets gezegd wordt over het brood is waardeloos.
Goed brood heeft alles. Op water en goed brood kan je zelfs overleven.
En bovendien is brood het enige voedsel dat alle zintuigen prikkelt;
Je geniet van het uitzicht; met zijn verleidelijk mooie goudbruine korst ziet het er prachtig uit,
Je kan het ruiken; de geur van versgebakken brood is onweerstaanbaar en doet je het water in de mond krijgen,
Je kan het voelen; goed brood is sensueel, met zijn knapperig omhulsel en zacht aanvoelend kruim,
Je kan het horen; het breken van het brood met de handen, de heerlijke korst die knispert tussen je tanden,
Je kan het proeven; die intense volle smaak, de licht rinse toets van het desem die nazindert in je mond,
Het dagelijks brood van Herbert Robbrecht.
Brood is als het ware een symbool van het leven. Het bevat alle natuurlijke ingrediënten en de voedingswaarde ervan is onovertroffen. De mens heeft er steeds naar gestreefd een passend evenwicht te vinden tussen de voedingswaarde die voor het leven zo belangrijk is, en de eisen die hij eraan stelt voor wat de smaak betreft.
Wij hebben deze gedachtegang steeds in ere gehouden. Het brood wordt door ons aanzien als een essentieel onderdeel van de verfijnde gastronomie en wordt daarom met respect benaderd.
Dagelijks bakken wij 7 soorten brood . Brood met olijven, met noten, op basis van spelt, een donker meergranenbrood, een licht meergranenbrood, een traditioneel witbrood,
en een briochebrood met krenten voor bij de kaas….
Allemaal variëteiten die sterk afwijken van het alledaagse.
Ons brood wordt ter plaatse voorbereid en gebakken, er wordt enkel gebruik gemaakt van de allerbeste bloem van ambachtelijke kwaliteit.
Bloem die we betrekken uit een graanmolen uit Normandië, die nog maalt op trage wijze met echte molenstenen.
Wel 8 verschillende bloemsoorten zorgen voor een mooi evenwicht tussen voedingswaarde en smaak.
Ze zorgen voor kruim dat stevig is en tevens licht.
Om het brood te doen rijzen wordt zuurdesem gebruikt, rijk aan plantaardige proteïnen.
Deze desem of “levain” werd opgestart in het jaar 2000 met de hulp van een bevriende bakker uit de Champagnestreek
die me een deel van zijn 80 jaar oude levain gaf om mijn eigen levain mee te verrijken.
Na het kneden rust het brood nog 3 à 5 dagen alvorens het afgebakken wordt.
Het zijn deze sporen van smaken die in de structuur van het brood zitten. De smaak blijft subtiel en komt pas in de mond tot zijn volle recht.
De knapperige korst, met haar onweerstaanbare geur, doet terugdenken aan dat lekker brood van vroeger.
Het brood is in het restaurant ook te koop.
We bakken elke dag vers brood maar, om het steeds zo vers mogelijk te hebben, doen we dit voor een vooraf gereserveerde hoeveelheid.
U moet dus minstens 1 dag ervoor uw brood bestellen.
De dag erna, om 12 uur ligt het op u te wachten.
|